Η αυθεντική/προσωπική ύπαρξη επιζητεί....

"...Σημαντική ανησυχία επίσης δημιουργείται από την συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας που, αν και συχνά θεωρούμε ότι είναι ένα ζητούμενο, στη βάση της δημιουργεί τεράστιο φορτίο ευθύνης που συχνά μας οδηγεί στην χρήση μηχανισμών αποφυγής.

Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έλλειψη ενός εγχειριδίου σχετικά με το πώς να ζήσουμε την ζωή μας μπορεί να μας δημιουργήσει τεράστια αγωνία και ενοχή σχετικά με την λήψη αποφάσεων και χειρισμού της ζωής μας. Μια συνήθης πρακτική αποφυγής της ευθύνης για μια πιο προσωπική, πιο αυθεντική στάση στη ζωή είναι το να ‘πέσουμε στους άλλους’ δηλαδή να ακολουθούμε αυτό που κάνουν οι πολλοί που συχνά ορίζουμε και ως φυσιολογικούς. Η αυθεντική/ προσωπική ύπαρξη επιζητεί αποθέματα ψυχικής δύναμης και ανθεκτικότητας που συχνά στερούμαστε."

Απόσπασμα από την συνέντευξη - Ευγενία Γεωργαντά: "Η ζωή δεν έχει εγγενές νόημα, κάθε ένας καλείται να νοηματοδοτήσει την ύπαρξη του"
Ευγενία Γεωργαντά, Κλινικό Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Υπαρξιακής Ψυχολογίας.
Πηγή: http://www.psychologynow.gr/events/synenteyxi-eygenia-georganta-i-zoi-den-ehei-eggenes-noima-kathe-enas-kaleitai-na

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η φλόγα

Το κάθισμα

Η κιμωλία